Van den Boomen bouwbedrijf

 

Van den Boomen bouwedrijf

Copyright Bart van der Aa Fotografie

Loeswijk 25 5731 VK Mierlo - Telefoon: 0492 661753 - Mobiel: 06 2250 3453 - e-mail: info@bouwbedrijfvandenboomen.nl

Wie is Richard van den Boomen

 

In 1966 besloot de bekende Mierlonaar Piet van den Boomen dat de tijd gekomen was om zijn eigen bedrijf te starten. Vele jaren was hij reeds werkzaam als uitvoerder bij een gerenommeerd bouwconcern, maar vrijheidsdrang en de overtuiging van zijn kwaliteiten zorgden ervoor dat Piet vanaf dan zelf bouwprojecten aan ging nemen, en Aannemersbedrijf Van Den Boomen was een feit. Een klein jaar later, op 25 januari 1967 ziet dan zijn eerste zoon Richard het levenslicht.

 

Als bouwvakkerszoon krijgt Richard het vak met de paplepel ingegoten. Als kind groeit hij spelenderwijs op in de bouwputten van vaders bedrijf, een helpende hand biedende aan de metselaars en timmerlui. Het is dan ook geen verrassing dat hij in de voetsporen van zijn vader zal treden. Met succes doorloopt hij de MTS bouwkunde, waarvoor hij in 1988 het diploma in ontvangst mag nemen. Richard, die als kind wat stenen sjouwt op de vrije woensdagmiddag van de lagere school wordt vervolgens jarenlange weekendkracht en na afronding van zijn opleiding aan de MTS begint hij dan als veelzijdig bouwvakker in volwaardig dienstverband bij het gemoedelijke bedrijf van zijn vader. ´s Avonds volgt hij naast de dagelijkse werkzaamheden de aannemersopleiding en in 1992 mag hij zich dan officieel aannemer noemen.

Het jaar daarop slaat het noodlot toe. Piet wordt geveld door een hersenbloeding en is niet meer in staat leiding te geven aan zijn bedrijf. Hij blijft voorlopig nog directeur, Richard echter neemt in deze treurige periode zijn vaders taken waar. Twee jaar later blijkt de gezondheidssituatie van Piet zo zorgerlijk dat hij niet meer in staat is zijn bedrijf te runnen. Als Richard dan in 1995 het bedrijf officieel overneemt wordt de mooie traditie, die na negenentwintig jaar een triest einde leek te vinden, toch voortgezet.

 

In 1997 trouwt Richard met Sjan Gubbels. Nog in datzelfde jaar wordt hun eerste zoon Jesse geboren, twee jaar later gevolgd door de heuglijke geboorte van hun dochter Eva.

Weer twee jaar later, we spreken inmiddels over 2001, is een bewogen jaar voor Richard. In dat jaar gaat hij op uitnodiging van stichting ‘’Habitat for Humanity’’ als vrijwilliger mee naar de Filipijnen voor het bouwen van een woonproject voor daklozen aldaar. Deze reis opent zijn ogen en hij komt tot het besef dat we er dankbaar voor moeten zijn om in een welvarende westerse wereld te mogen leven, waar vrijheid, voedsel en een dak boven het hoofd als even vanzelfsprekend wordt gezien als het drinken van schoon water en het inademen van lucht. Dit blijkt namelijk niet voor iedereen op deze aardbol weggelegd te zijn. Mede door dit inzicht doet hij vanaf dan meer vrijwilligerswerk in de Derde Wereld voor de minder bedeelden onder ons die deze aardkloot bevolken. In 2009  zal hij voor ‘’Habitat for Humanity’’ samen met zijn vrouw nog meebouwen aan een huis voor zes aidsweeskinderen in het Afrikaanse Lesotho en in 2011 gaat hij met dezelfde stichting wederom naar Afrika, dit keer voor het bouwen van een daklozenproject in Malawi.

In december van 2001 komt vader Piet te overlijden en wordt er definitief een belangrijk hoofdstuk afgesloten uit de geschiedenis van Aannemersbedrijf Van Den Boomen. Gelukkig verschijnt er na een periode van rouw het volgende jaar weer glorieus licht aan de horizon bij de geboorte van tweeling Piet en Sophie, twee namen die vrolijk rijmen als je ze verkleint. Het gezin van Piet de oudere wordt weerspiegeld in dat van zijn zoon, beiden zijn ze vader van vier kinderen.  Dood is hij pas als iedereen hem is vergeten. En dat zal nog lang duren.

 

Een van Richards grootste liefhebberijen van de afgelopen jaren is het lopen

van marathons. De eerste marathon die hij loopt is ook meteen de grootste van

de wereld; de wereldberoemde marathon van New York.  Ook hier klopt zijn

vrijwilligershart ferm en hij besluit deze beproeving te ondergaan voor het

andermaal steunen van een goed doel, namelijk de stichting KIKA (run for KIKA).

‘Kinderen kanker vrij’, is het motto van deze stichting, dat als doel heeft ‘het

inzamelen van geld voor het onderzoek en andere activiteiten op het gebied van

kinderkankerbestrijding’. Geen bouwkundig project, doch niet minder nobel.

In zijn vrije tijd traint hij zich een hoedje en hij loopt vervolgens de marathons

van respectievelijk Berlijn en Parijs, met die van Barcelona bij het schrijven van

deze regels nog voor de boeg.

 

Het op ouderwetse en romantische leest geschoeide bedrijf van zijn vader krijgt door Richards toedoen door de jaren heen een steeds moderner karakter. Vanaf 2005 is het aangesloten bij de aannemersbond en is het een erkend leerbedrijf. Richards hart ligt steevast bij de wat kleinere en persoonlijkere opdrachten, echter in 2011 vindt de oplevering plaats van een zelf ontwikkeld appartementencomplex te Mierlo, veruit het grootste project uit de ruim zevenenveertigjarige geschiedenis van Bouwbedrijf Van Den Boomen. Dit hypermoderne complex staat op exact dezelfde plaats waar de veertig voorgaande jaren de oude krakkemikkige bouwloods van zijn vader heeft gestaan. Dat maakt de cirkel rond.